Kaskovakuutus

Kaskovakuutus korvaa onnettomuudessa oman ajoneuvosi vahinkoja.

Mikä kasko autoon kannattaa valita?

Osakasko

On edullinen ja järkevä valinta iäkkäämmälle ajoneuvolle. Osakasko on hyvä valinta kun auton arvo on alhainen ja sen ikä on ainakin yli 15 vuotta.

Kevyempi kasko

Uudehkolle autolle kevyempi kasko on hyvä valinta. Se sopii enintään noin 15 000 euron arvoiselle autolle.

Täyskasko

Kun haluat mahdollisimman kattavan ja laajan kaskovakuutuksen uuteen tai uudehkoon autoosi, on täyskasko oikea valinta.

Mikä on kasko

Liikennevakuutus on kaikille ajoneuvoille pakollinen autovakuutus ja se korvaa vahingon sattuessa kaikille osapuolille henkilövahingot ja syyttömälle osapuolelle aiheutuneet omaisuus- ja ajoneuvovahingot. Liikennevakuutus ei kuitenkaan korvaa omalle autollesi tapahtuneita vahinkoja kuten esimerkiksi kolari-, ilkivalta- ja pysäköintivahinkoja.

Näitä tilanteita varten on vapaaehtoinen kaskovakuutus ja se onkin usein suositeltavaa hankkia täydentämään autovakuutustasi. Kasko pitää sisällään hyvin erilaisia lisäturvavaihtoehtoja, joista voit itse valita ajoneuvollesi sopivimman vakuutusturvan laajuuden.

Mitä kasko korvaa

Kaskovakuutus korvaa ajoneuvollesi tapahtuvia vahinkoja esimerkiksi, jos joudut kolariin, autollesi tehdään ilkivaltaa tai jos esimerkiksi lukittuun autoosi murtaudutaan. Kaskovakuutukset ovat niin sanottuja yhdistelmävakuutuksia ja voit itse päättää tarvitsemasi vakuutuksen kattavuuden ajoneuvollesi. Laajuuden voit määritellä valitsemalla eri kaskovakuutuksen osista juuri itsellesi tarvittavat ja tärkeät lisäturvat. 

Kaikista laajin kaskovakuutus on nimeltään täyskasko ja suppeampaa kaskovakuutustuotetta kutsutaan osakaskoksi. Eri vakuutusyhtiöillä on kuitenkin hieman erilaisia nimityksiä tarjoamilleen kaskovakuutuksille. Myös näiden tuotteiden korvaavuudet eroavat hieman toisistaan. Sopivaa kaskovakuutusta valittaessa tuleekin paneutua huolella siihen, että vakuutustuote pitää sisällään kaikki itselle tärkeät kaskovakuutuksen turvat. Mitä kasko korvaa riippuu siis siitä, kuinka laajan kaskovakuutuksen valitset ajoneuvollesi.

Osakasko vai täyskasko

Eri vakuutusyhtiöillä on valittavana erilaisia kaskovakuutuksia riippuen ajoneuvotyypistäsi. Henkilö- ja pakettiautoille, linja- ja kuorma-autoille, moottoripyörille, veneille, mopoille, perävaunuille tai traktoreille on kaikille saatavilla erilaisia turvia. Useilla vakuutusyhtiöillä on myös useampia kaskovakuutustuotteita. Nämä ovat täyskaskoa kevyempiä kaskovakuutuksia, mutta sisältävät kuitenkin kattavampia turvia kuin pelkkä osakasko. 

Mikä on sitten oikea kasko autollesi? Oikean kaskon valintaan vaikuttavat auton ikä, sen arvo ja omat vakuutustarpeesi. Lähtökohtaisesti uusiin ja kalliimpiin autoihin kannattaa valita mahdollisimman laaja kaskovakuutus. Kun taas vanhempiin ja halvempiin autoihin parempi vaihtoehto voi olla osakasko. Vakuutusyhtiöillä voi olla ikärajoituksien ja turvien laajuuksien suhteen kuitenkin huomattavia eroja. Alla näet suuntaa antavat perussäännöt, mikä kasko autoon kannattaa valita.

Kaskon hinta

Kaskovakuutuksen hintaan vaikuttaa siis siihen valittuen turvien kattavuus. Laaja täyskasko on myös hinnaltaan luonnollisesti korkeampi kuin suppeampi kasko. Vakuutusmaksuun vaikuttavat myös itse vakuutettava auto. Huomioitavia asioita yleisesti on auton ikä, merkki ja malli sekä paino ja moottorin teho. 

Näiden lisäksi hinta perustuu myös omiin tietoihisi kuten ikääsi, asuinpaikkasi ja hintaa alentavana kertyneet bonuksesi. Eri vakuutusyhtiöillä on hieman erilaisia kriteereitä kaskon hintaa laskettaessa. Tässä kuitenkin lista kaskovakuutuksen hintaan yleisesti vaikuttavia tekijöitä.

Hintaan vaikuttavat tekijät

Valittu turvien laajuus

Vakuutuksen ottajan tiedot

Vakuutettava auto

Kasko ulkomailla

Kaskovakuutukset ovat voimassa Euroopassa ja sen ulkopuolisissa Vihreän kortin eli Green Cardin sopimusmaissa. Omavastuut voivat kuitenkin vaihdella maittain. Jos tulet käyttämään ajoneuvoasi myös ulkomailla, tulee sinun tarkistaa kaskovakuutusehdot tämän osalta ennen matkustamista.

Lisätietoa ajoneuvovakuutuksista

Liikennevakuutus

Lain vaatima ja pakollinen kaikille liikenteessä käytettäville ajoneuvoille.

Autovakuutus

Autovakuutus muodostuu lakisääteisestä liikennevakuutuksesta sekä vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta.