Kotivakuutus

Kotivakuutus turvaa kotisi ja omaisuutesi. 

Suppea vai laaja kotivakuutus?

Suppea

Suppea kotivakuutus korvaa yleensä vain palovakuutus ja suojaa luonnonilmiöiden tuhoilta.

Laaja

Kattaa äkilliset ja arvaamattomat vahingot. Sisältää yleensä myös vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen.

Yleensä ei korvaa

Laajakaan kotivakuutus ei yleensä korvaa lemmikkien aiheuttamia vahinkoja tai rakennusvirheitä.

Miksi ostaa kotivakuutus?

Kotivakuutus on kotitalouden yksi vakuutusten kivijaloista. Kotivakuutus voi antaa vakuutusturvaa kiinteisiin kalusteisiin (esim. keittiö), muuhun irtaimistoon (huonekalut, korut, elektroniikka), sisältää oikeusturvavakuutuksen ja vastuuvakuutuksen. Kotivakuutus yleensä myös kattaa kaikki samassa taloudessa asuvat eli puolison ja lapset ja heille sattuvat vahingot, mutta tämä on aina hyvä tarkistaa omista vakuutusehdoista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kotivakuutus laajimmillaan korvaa:

 • Matkatavarat – kyllä, kun matkustat lyhyitä matkoja kotimaassa
 • Tavaroiden rikkoutumisen
 • Huoneiston pintojen ja kalusteiden rikkoutumisen
 • Vuotovahingot, kun vahinko ei ole taloyhtiön vastuulla
 • Varkauden ja asuntoon murtautumisen
 • Tulipalon

Ei.

Sinun tarvitsee ilmoittaa vakuutusyhtiölle uusi osoite. Vakuutus on yleensä voimassa molemmissa asunnoissa muuton ajan. Riippuen vakuutusyhtiöstä noin viikosta kolmeen kuukauteen.

Tiedämme, tämä ei ole asiakasystävällistä, mutta vakuutusyhtiö ei voi vaihtaa vakuutettavaa kohdetta ilman ilmoitusta asiasta. 

Muutto on erinomainen hetki kilpailuttaa kotivakuutus. HUOM! On tärkeää, että kotivakuutus ei katkea edes yhdeksi päiväksi jos vaihdat vakuutusyhtiötä. 

Kerrostaloasuntoon on hyvä valita ns. laaja kotivakuutus. Laaja kotivakuutus korvaa huoneiston sisällä olevan irtaimiston. Laaja kotivakuutus sisältää yleensä myös oikeusturva- ja vastuuvakuutuksen. 

Rivitaloasuntoon on hyvä valita ns. laaja kotivakuutus. Laaja kotivakuutus korvaa huoneiston sisällä olevan irtaimiston. Laaja kotivakuutus sisältää yleensä myös oikeusturva- ja vastuuvakuutuksen. 

Irtamisto tarkoittaa kaikkia huoneiston kalusteita, jotka kuuluvat sinun eikä taloyhtiön vastuulle. Eli kaikki mitä otat mukaasi, kun muutat asunnosta pois. Tämän lisäksi vakuutus yleensä kattaa:

 • Keittiön kalusteet esimerkiksi tulipalon sattuessa
 • Elektroniikan
 • Vaatteet
 • Korut ja muut arvoesineet
 • Muu omaisuus

Kyllä ja ei.

Puhelin ja tietokone kuuluvat normaalin laajan kotivakuutuksen piiriin. Jos puhelimesi hajoaa, vakuutusyhtiö tekee laitteesta ikävähennyksen ehtojen mukaisesti.  Käytetty elektroniikka ei ole yhtä arvokasta kuin uusi, joten tämä on normaalia. Tämän lisäksi kotivakuutuksessa on omavastuu, joka on sinun vastuullasi maksaa.

Silmä- ja aurinkolasien rikkoontumisen korvaus kotivakuutuksesta riippuu vakuutusyhtiöstä. Koska kyseessä on usein haettava korvaus, lukee ehdoissa yleensä selvästi korvaako vakuutus silmä- ja aurinkolasit.

Omavastuu nimensä mukaisesti sitä osaa, joka sinun pitää maksaa ennen kuin saat korvauksia vakuutuksesta. Mitä alhaisempi omavastuu, sitä kalliimpi vakuutus. 

Esimerkiksi, jos juuri ostettu 1000€ arvoinen tietokoneesi hajoaa, ikävähennyksiä ei ole ja omavastuusi on 150€, vakuutusyhtiö voi korvata sinulle 1000€ – 150€ = 850€. 

Pääasiassa kyllä.

Jos esimerkiksi lasipöytä hajoaa yllättäen tai kalliille vaalealle matolle kaatuu punaviinit, vakuutus todennäköisesti nämä korvaavat hyvinkin jouhevasti.

Lemmikit. Monet kotivakuutukset eivät korvaa lemmikkien tekemiä vahinkoja huonekaluille. Jos mattosi jyrsii rikki kani tai koira, et välttämättä saa korvauksia.

Vastuuvakuutus korvaa vahinkoja, jotka sattuvat yllättäen ja esimerkiksi koskevat toisen ihmisen omaisuutta tai toista ihmistä.

Jos esimerkiksi pyöräilet huolimattomasti ja aiheutat vakavan vamman vastaantulijalle, voi vakuutus korvata nämä vahingot. Vastuuvakuutus voi korvata myös vahingot joita aiheutat toisen henkilön omaisuudelle. 

Miksi valita laaja kotivakuutus?

Laaja kotivakuutus korvaa myös kodin irtaimiston eli tavaroiden, vaatteiden, korujen ja elektroniikan vahingot. Monesti vakuutusta ostaessa kysytään, että mikä on irtaimiston arvo, jonka haluaa vakuuttaa. Tähän tulee laskea mukaan huonekalut, rannekellot, vihkisormukset, muut korut, elektroniikka, laukut, taulut jne. Hyvin usein oman irtaimiston arvo lasketaan alakanttiin ja täten suositellaan mielummin yli- kuin alivakuuttamista, kun ostaa tai päivittää kotivakuutustansa. Laaja kotivakuutus sisältää yleensä myös vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen, josta lisätietoa alla.

Vastuuvakuutus

Vastuuvakuutus monesti kuuluu laajaan kotivakuutukseen, mutta se on hyvä tarkistaa vakuutusta ostaessa. Vastuuvakuutus korvaa ulkopuoliselle aiheuttamasi omaisuus- ja henkilövahingot. Jos esim. lapsesi aiheuttaa pyöräillessään onnettomuuden jollekin toiselle henkilölle tai hänen omaisuudelleen (esim. törmää autoon) voi vastuuvakuutus korvata aiheutetut vahingot mikäli olet lain mukaan korvausvastuussa. Joskus vastuuvakuutusta kutsutaankin “huolimattomuusvakuutukseksi.” 

Vastuuvakuutuksella saa huomattaviakin korvaussummia. Jotkut vakuutukset tarjoavat suojaa 400 000 euroon asti ja tämän päälle voi ottaa vielä erillisen vastuuvakuutuksen.

Vastuuvakuutus ei kuitenkaan korvaa kaikkea. Vastuuvakuutus ei esimerkiksi korvaa jos suihkuvesi ei pääse lattiakaivoon tai aiheutat tahallaan vahinkoa toisen omaisuudelle, esimerkiksi työnantajan omaisuudelle tai lainatulle omaisuudelle.

Oikeusturvavakuutus

Oikeusturvavakuutus korvaa oikeudenkäynti- ja asianajokuluja, joita käytät yksityiselämääsi liittyvissä riita-, rikos-, ja hakemusasioissasi. Korvaussumma vaihtelee, mutta on tyypillisesti 8 500 – 14 000 euron välissä. 

Oikeusturvavakuutus on yleensä voimassa vain silloin, kun vakuutus on ollut voimassa, kun riita-asia tai siihen liittyvä peruste on syntynyt voimassaoloaikana. Jos siis myyt esimerkiksi kerrostalohuoneiston, muutat uuteen huoneistoon, kotivakuutuksesi voimassaoloaika katkeaa tässä välissä ja vanhaan huoneistoon liittyen syntyy riita-asia, ei uusi vakuutus sitä välttämättä korvaa. On siis erityisen tärkeää, että vakuutus siirtyy aina katkeamattomana, kun vaihdat vakuutusyhtiötä. Tänä päivänä tämä on tehty erittäin helpoksi ja uuden vakuutusyhtiön voi myös valtuuttaa irtisanomaan vanha vakuutus, kuten autovakuutuksissakin.