Miten varautua työttömyyden ja työkyvyttömyyden varalle?

Jaa kirjoitus

Moni meistä on kokenut kuluneena keväänä ja kesänä jonkin asteista epävarmuutta omasta työpaikasta ja miten selviytyä isommista yllättävistä menoista, jos työttömyys sattuu omalle kohdalle. On monia tapoja, miten varautua työttömyyden varalle ja kerromme tässä tekstissä vakuutusten näkökulmasta mitä sinun kannattaa ottaa huomioon, olet sitten yrittäjä tai vakituisessa tai määräaikaisessa työsuhteessa.

Ansiosidonnainen työttömyysturva

Kaikki Suomessa työskentelevät työntekijät maksavat palkastaan työttömyysvakuutusmaksua ja olisi tärkeää löytää vuositasolla noin 100 – 150 euron verran rahaa ja liittyä johonkin työttömyyskassaan.

Työnantaja veloittaa työttömyysvakuutusmaksun työntekijän puolesta, mutta työntekijä ei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysvakuutusmaksuun, jos ei kuulu työttömyyskassaan, josta hakea ansiosidonnaista turvaa. Vastoin yleistä uskomusta, työttömyyskassaan kuuluminen ei edellytä liittoon kuulumista. Henkilö voi kuulua liittoon ja ottaa työttömyyskassan palvelut jostain muualta. Nämä eivät sulje toisiaan pois.

Vapaaehtoiset toimeentulovakuutus ja tuloturva työttömyyden varalle

Työntekijä ja yrittäjä voivat myös turvata talouttaan myös vapaaehtoisilla vakuutuksilla. Vapaaehtoisen toimeentulovakuutuksen tai tuloturvan ehdottoman hyvä puoli on se, että se ei poissulje tai vaikuta ansiosidonnaiseen työttömyyskorvauksen suuruuteen. Jos vakuutuksesi korvaa 500 € / kk, niin saat tämän summan kuukausittain ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen päälle ja varat voi käyttää juuri miten itse haluat. Vakuutuksesta saatua korvausta ei myöskään lasketa työtuloksi, joten se ei tavallisesti vaikuta muihin etuuksiisi. Toimeentulovakuutus tai tuloturva tulee tyypillisesti olla otettuna noin kuusi kuukautta ennen työttömyydenalkua, jotta olet oikeutettu korvauksiin. Vakuutustorin Tuloturvalla saat korvauksia jopa 1 000 € / kk ja hinta on alkaen 14,32 € / kk. Vakuutus on sopiva myös osa-aikaisille työntekijöille ja yrittäjille. Voit lukea lisää ja ostaa Tuloturvan täältä

Työkyvyttömyydestä ja sairaudesta johtuva tulojen tippuminen

Harvoin tulee ajatelleeksi, että tulot voivat vähentyä myös pitkäaikaisen työkyvyttömyyden (esimerkiksi pitkän sairausloman) vuoksi. Suomessa lähes 600 000 ihmistä on tilastokeskuksen mukaan ilmoittanut, että terveydentila vaikuttaa työkykyyn ja lähes 250 000 ihmistä on myös täydellä tai osa-aikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä. Tilapäinen työkyvyttömyys koskettaa siis monia suomalaisia varsinkin iän ja kuormittavan työn edesauttamana. Monissa työpaikoissa on yleissitovat työehtosopimuksen, jotka takaavat sairaslomapalkan jopa 30 päivän ajaksi, mutta tämän jälkeen työntekijä tippuu kelan sairauspäivärahalle, jota voidaan maksaa 300 päivää. Työkyvyttömyyden ajalta ei makseta ansiosidonnaista työttömyyskorvausta, jos työntekijällä on työsuhde voimassa.

Työkyvyttömyyden varalta kannattaa kerätä säästöjä, mutta yleinen ja helppo tapa saada turvaa on ostaa vapaaehtoinen toimeentulovakuutus tai tuloturva, josta saa kuukausittaisia korvauksia väliaikaisen työkyvyttömyyden varalta. 

Lue lisää sairauspäivärahasta, sairauslomasta ja työkyvyttömyydestä täältä.

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Uutiskirjeen tilaajana kuulet aina uusimmat uutiset vakuutuksista ensimmäisenä

Muita kirjoituksia aiheesta

Haluatko lisätietoja tarjoamistamme vakuutuksista?

Ole meihin yhteydessä ja kerromme mielellämme lisää

small_c_popup.png

Asiakaspalvelumme auttaa mielellään

Miten voimme olla avuksi?